Ретуш І корекции лице І козметика

 -

  • Доста интересно решение взе Националната Рекламна Дивизия (НРД), в САЩ като забрани напълно употребата на Photoshop във всички реклами на козметика на територията на страната. Това е продиктувано от факта, че потребителите са силно повлияни от визуални стимули, а рекламните агенции започват да злоупотребяват с това.

    „Не може да бъде показван ефектът от дадена козметика по подобен начин. Не е правилно да се използват фотографии, за да се покаже как би изглеждало лицето ви след употребата на въпросната козметика, а след това с малки букви да бъде разяснявано, че това не е съвсем така,“ казва директорът на НРД.

    Наистина програми като Photoshop са навлезли до такава степен в рекламния бизнес, че ще бъде интересно как рекламните агенции ще се справят с евентуална тяхна липса. Един от аргументите на НРД е, че стайлингът, гримовете и професионалните фотографи придават достатъчна изкуственост на моделите, че Photoshop става излишен и дори прекален. Но тук идва един интересен въпрос. Ако тази практика продължи, можем ли да видим подобни удари върху индустрии като заведенията за бързо хранене например? Интересно би било как McDonald’s ще заместят своите прекрасни хамбургери по билбордове и други рекламни носители с реално изглеждащите. Но това ще покаже само времето. Едно е сигурно, рекламните агенции трябва да се приготвят за подобни удари, за да може макар и малкото човешко останало в нашия свят да се запази.