Facebook market

В социалната мрежа вече има нов феномен - "пазаруване" на приятели на едро, чрез който специализирани търговци и потребители на мрежата си докарват доходи.

Рекламите във Фейсбук струват между 40 и 60 цента за всяко натискане на връзката от потребител. Кликването означава просто, че някой е видял рекламата, но не и че ще натисне бутона "харесва ми" или ще стане "приятел" на съответната страница.

Има обаче по-евтини и ефективни начини за набиране на последователи - специализирани сайтове, които "продават приятели" за по 20 цента на кликване. Бизнес схемата е сравнително проста - компаниите си купуват определен брой натискания на бутона "харесва ми" и по този начин страницата им във Фейсбук бързо се сдобива с множество приятели. Всяко кликване създава верижна реакция - на дъската за съобщения на потребителя се появява съобщение какво му е харесало, неговите приятели виждат информация за съответната компания и по този начин един "купен" приятел може да доведе след себе си много други. Търговията с онлайн приятели е стигнала дори до интернет аукциона иБей (eBay), където 2000 приятелства се търгуват за около 66 евро.

Как обаче се продават хиляди кликвания? Сайтовете, специализирани в този вид търговия, плащат на потребителите за натискането на бутона "харесва ми". Всеки, който е регистриран във Фейсбук, може да се включи в подoбен портал и редовно да попълва въпросници, печелейки по този начин пари - около 5 цента на кликване. Звучи малко, но месечно бързо се натрупва двуцифрена сума в евро.

Има Фейсбук потребители, които вече са станали "харесва ми"-маниаци, а понякога се стига и до направо абсурдни ситуации. Уличен метач от германския град Бергкамен, например, за един месец е "харесал" 500 различни сайта, включително на марка за луксозна козметика и консултантска компания в областта на информационните технологии. Организират се дори "харесва ми"-състезания, победителят в които получава бонус - победителят за май е навъртял 1300 кликвания.

Повечето купувачи на Фейсбук-приятели са слабо известни творци и малки компании, но големи концерни също инвестират в тази търговия. Компаниите са убедени в успеха на търговската стратегия, въпреки че някои експерти са скептични. Като краен резултат компаниите получават множество "мъртви души", които не им носят никаква полза, посочва експертът Бастиан Шербек.

За самата компания Фейсбук тази практика е проблем - в крайна сметка социалната мрежа печели парите си от реклама на страниците на компаниите.