криза

Милиардерът Доналд Тръмп, който е един от най-големите бизнесмени в света, публикува в своя блог пост на тема: "Как да управляваме личните си финанси".

Един от най-често задаваните въпроси е: Какво да правим с парите си при сегашното кризисно положение на пазара?

1. Ако можете не правете нищо

Първият отговор, който Тръмп дава е "Ако можете не правете нищо". Нищо не продавайте в близките 2 години, освен ако нямате остра нужда да го направите.
Пазарът ще се възстанови рано или късно, а имайки значително количество акции, вие ще спечелите доста пари. Почакайте малко!

2. Връщайте заемите си навреме

Връщайте заемите си на време. Някои длъжници гледат да не си погасяват дълговете по време на криза с оправданието, че са загубили вложенията си. Не се отнасяйте безразсъдно към вашите кредитни карти и ипотечни заеми заради проблем с инвестициите.

3. Говорете с банките

Банкерите могат и са длъжни да ви помогнат. Говорете с тях, те ще ви предложат да преразгледат условията по вашия кредит и дори могат да намалят лихвите или да ви разсрочат вноските на по-малки суми.

4. Не задълбочавайте финансовите си проблеми

Старайте се да не задълбочавате финансовите си проблеми и така ще имате време да помислите как да купите някои печеливши акции. Не позволявайте влошаване на делата си, защото така ще пропуснете момента, когато ще можете да купите изгодно акции и облигации. Цените на пазара постоянно растат и падат. Сега пазарът не привлича вниманието, но скоро положението ще се подобри. 
Скоро задължително ще настъпи време, когато хората ще се замислят къде да инвестират парите си. Пазарът в следкризисния период ще се възстанови и ако имате прилично количество акции можете да изкарате добри пари.

5. Без паника

Ако изобщо нямате понятие какво да правите-не се паникьосвайте! Възползвайте се от услугите на професионалистите, които си знаят работата. Да, наистина трябва да платите комисионна, но така ще си спестите много нерви и притеснения.