Графичните файлови формати

 

 • PSD (PhotoShop Document). Създаден от Adobe, това е форматът, който може да съхранява всичко, което може да се направи с Photoshop, стига то да е съхранимо. Това е форматът на Photoshop. С появата на смарт обектите във файл могат да се импортват и запазват много други формати от продукти на Adobe, а PSD наред с още няколко формата, може да ги съхранява. Когато говорим за неразрушителен начин на работа и съхранение това е форматът!
 • Нека да го погледнем по отвътре - всеки PSD файл се състои от Header последван от три секции с информация Mode Block, Image Resources Block, и Layer & Mask Information Block. Завършващата част е информацията за конкретната снимка (Image Data). Поддържа следните цветови пространства : RGB, CMYK, grayscale, monochrome, duotone, indexed color, Lab и multichannel.
 • Това е форматът, който се смята от много хора за стандарт в света на графичния дизайн и според мен напълно заслужава тази “титла”.
 • PSB (PhotoShop Big) може да го срещнете и като Large Document Format, поддържа до 300 000 пиксела в всяка посока. За сравнение PSD може да запази до 30 000 пиксела. Форматът не е лимитиран откъм поддръжка на функции - пази слоеве, канали, пътища, ефекти и тн., но не се поддържа от по-стари версии от Photoshop CS.
 • TIF (Tagged Image File). Фoрматът е създаден от Aldus и Microsoft, като по-късно Aldus се сливат с Adobe. Mоже да го срещнете и като TIFF (Tagged Image File Format), което е остатък от миналото, когато широко се използваха 4-буквените разширения. TIF накратко казано представлява много гъвкава комбинация от метод(и) за компресия, дълбочина на бита (структура и характеристика на информацията) и разнообразие от поддръжка на цветови пространства.
 • TIF първоначално е създаден за работа с растерни изображения, затова и няма толкова гъвкава поддръжка на векторна дата. Но времената се менят - вече съществуват смарт обекти и този проблем до голяма степен избледнява и остава в миналото.
 • Цветовите пространствa, които поддържа са Grayscale, Pseudocolor (всякакъв размер), YCbCr, RGB, CMYK, CIELab.
 • Компресиите, които поддържа формата са PackBits, LZW (Lempel-Ziv-Welch), CCITT Fax 3 и 4, JPEG. Лично аз използвам най-често LZW (Lempel-Ziv-Welch). Това е универсален алгоритъм за компресия на данни без загуби създаден през далечната 1977 от Abraham Lempel, Jacob Ziv, като LZ77 и допълнен по-късно през 1984 от Terry Welch. Истинската си популярност LZW компресия придобива 1987, когато става част от GIF формата.
  JPG компресията, както между впрочем всичко с подобно разширение не бих препоръчал за професионални цели, освен това не се поддържа от по-стари TIF reader-и.
 • Taz Tally направи много готинко сравнение в един свой курс между TIF и EPS. Сравни ги с два буркана, като TIF е буркан, който впоследствие може (както вие така и InDesign например) да бръкне и променя информация, докато веднъж направен EPS е запечатан буркан на който само може да гледаме preview-то и евентуално да променим единствения слой, който има в него. Но за “гъвкавостта” на EPS след малко.
 • TIF предлага два алгоритъма за подредба на пикселите при запазване на файла (pixel order). Препоръчвам ви Interleaved (RGBRGB), който е и доста по-разпространен от per channel (RRGGBB). Per Channel работи оптимално в комбинация с zip компресия, но отвъд продуктите на Adobe почти не се поддържа.
 • Ако работите с eRez Imaging Server отметката на “Save image pyramid” също е задължителна, в противен случай ще забавите много работата на сървъра. Слагането на тази отметка по никакъв начин няма да затрудни работата с файла впоследствие дори и програмата, с която го отваряте да не поддържа image pyramids (Multi-Resolution TIF). Ако във файла има и прозрачни зони трябва да отметнете и “Save Transparency“.
 • ТIF може да запазва файлове над 30 000 пиксела във всяка посока, но не по-големи от 4GB.
 • Формат, който компресира без загуби, пази слоеве, канали и друга ценна дата, може да се променя директно от InDesign и е широко използван в принт индустрията - какво повече му трябва на човек.
 • EPS (Encapsulated Postscript) - Това е PostScript (.PS) файл, който може да съдържа в себе си, както векторна дата, така и bitmap изображения и текст. Стандартен формат за импортване и експортване на Postscript файлове. Някъде може да го срещнете като EPSF, което е просто Encapsulated PostScript Format.
 • EPS съхранява наред с цялата информация, bitmap preview. Идеята е системата да не рендва PostScript файла, всеки път когато искаме да видим preview от файла, а да ползва въпросното bitmap preview. Това preview може да бъде запазено в четири формата - PICT, TIF, Metafile и EPSI. Също е възможно EPS файла да няма запазено preview, в такъв случай се вижда само сив квадрат с диагонални линии през него. Preview-то обикновено се запазва на 72 dpi и ако увеличите файла, започва да става на големи блокове пиксели без детайли. Тази “пикселизация” може да се види често в layout програмите, но това preview с ниско качество не влияе на качеството на датата вътре във файла. Ако пуснете да принтирате EPS файл на non-PostScript принтер, резултатът ще е това нискoкачествено preview. Но ако принтирате EPS на PostScript устройство резултатът ще е истинската дата на EPS файла, като preview-то се игнорира.
 • Според някои това е един много гъвкав формат, аз бих казал че беше един много гъвкав формат. В дългосрочен план за мен това е един умиращ формат. Пробвайте да го съпоставите с PDF и вие, сега или след време ще споделите мнението ми. PDF измества и EPS и PostScript малко по малко и в това спор няма. Сравнете само Portable с Encapsulated - първите две думички от абревиатурите на двата формата (PDF и EPS), говорят толкова ясно за същността. В света на предпечата, в хардуерно отношение преходите стават бавно, поради големите инвестиции в печатни машини и тн. и именно това смятам, че забавя PDF към още по-широко използване в предпечата. Но все пак към днешна дата (2007 година) EPS си остава един от много използваните формати.
 • GIF (Graphics Interchange Format) е представен за първи път от CompuServe през 1987. Най-често се използва за indexed-color изображения в Hypertext Markup Language (HTML). Широко рзпространен сред уеб дизайнерите, форматът GIF e компресиран с LZW и е създаден да намали времето за зареждане на изображението. LZW компресията намаля с 30-50% размерът на файла. GIF поддържа прозрачност при indexed-color изображения, но за съжаление не поддържа алфа канали. Друг голям плюс на GIF е неговата способност да бъде анимиран, което се използва широко в уеб пространството, но все пак да не забравяме че има Flash. Минус на форматът, е че поддържа до 256 цвята.
 • Internet Explorer до шестата си версия включително, не поддържа PNG прозрачност, което дава на GIF преднина. Но с версия 7, Internet Explorer (най-широко използваният уеб браузър, но в никакъв случай не най-добрият) вече поддържа PNG прозрачност, което би могло да разгърне потенциала на PNG, като изпрати GIF в миналото.
 • PNG (Portable Network Graphics) е форматът, който би могъл да измести GIF тотално от масова употреба в не много далечно бъдеще. Това е и основната идея, с която е създаден. Идеята за създаването му идва през 1995, когато алгоритъмът на LZW компресията, използвана от GIF се патентова. Още една причина да се потърси алтернатива на GIF е неговото ограничение до 256 цвята.
 • Единственото, по което PNG отстъпва на GIF, е че не съхранява анимирана графика. По-точно по “default” не може да го прави. Но затова пък съществува Animated Portable Network Graphics (APNG) формат, който може да се анимира. Освен това е създаден паралелно с PNG друг формат - MNG (Multi Image Network Graphics) форматът, който поддържа анимирани изображения. Но все пак сме 21 век, и отдавна уеб анимацията е в ръцете на Flash.
 • По своята същност PNG е bitmap формат, който компресира без загуби. Създаден за интернет употреба, не поддържа други цветови пространства освен RGB.
 • DICoM (Digital Imaging and Communications in Medicine) за разлика от останалите, за които си говорим в този пост, не се използва от графичните дизайнери (поне си мисля че е така FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=:)"), защото това не е “дизайнерски” формат. Това е допирната точка между Photoshop и медицината. С версия CS3, Photoshop предостави гъвкава платформа на медицината за обработка на снимки, направени от различни устройства с медицинска цел (рентгенови снимки и тн.), като Adobe добавиха поддръжка на DICoM файлове. Тази функционалност може да намерите единствено във версия Photoshop CS3 Extended.
 • Освен за медицината, инженерите от Adobe са помислили и за астрономията в тази версия, като са добавили цяло ново Analysis меню, засилена поддръжка на отворени стандарти и MATLAB, който улесняват учените в по-прецизната и ефективна обработката на графична информация.

  PDF (Portable Document Format) е създаден през 1993 от Adobe и до ден днешен е стандарт в световен мащаб - нещо повече Acrobat Family нараства непрекъснато, а с него и употребата на PDF.
 • PDF може да съдържа както 2D документ с информация, така и 3D (с Acrobat 3D), със текст, шрифтове, изображения като комплект в документа. PDF е отворен стандарт, който е предложен за ISO и вероятно скоро ще го получи. Adobe Reader (ex PDF Reader) е безплатен, което не лимитира по никакъв начин употребата на формата. Може да се търси в самият файл. Роботите на по-големите търсачките претърсват метадатата на PDF. Позволява две нива на защита с парола. Платформено независим е - отваря се и се принтира на Macintosh, Windows, UNIX, Linux и няколко мобилни платформи.
 • Photoshop RAW Format - Този формат се използва за импортване в Photoshop на файлове от програми, чиито формати Photoshop не може да прочете. Както и обратно - запазва се в Photoshop RAW Format, за да може файлът да бъде достъпен за някои програми, които не могат да прочетат другите форматите, с който Photoshop работи. Вмъкнах този формат тук, за да го разгранича ясно от RAW форматите, които стават все по-широко използвани в дигиталната фотография. Въпреки приликите в името, няма нищо общо помежду им, освен че съдържат сурова информация в някаква форма.

  RAW - Тук идва голямото объркване за много хора - какво точно е RAW. Е ли формат или нещо друго?! Как така един път RAW файл е с разширение *.mrw, друг път с *.ptx и трети с *.crw.
  RAW
  в “буквален” превод е суровият материал от нещо. В нашия случай това е суровият материал, който дигиталната камера създава, когато се снима в RAW. Всяка компания производител на такава техника, си е дала някакво разширение на файловете, съдържащи суровата дата. С други думи, съществуват много различни разширения на файлове на различните компании, но всички те могат да се нарекат RAW файлове, защото всеки един от тези формати съхранява едно и също нещо - суровата информация от снимката.
 • Много често RAW файловете се наричат дигитални негативи и с право - те са дигиталния аналог на лентата и традиционната фотография в “тъмната стая”. Това е формат, който не може да се използва директно като снимка, но информацията в него може да се използва, за да се създаде jpg, tif и тн., като оригиналната дата се запазва непокътната. Такъв тип файлове съдържат информация, която понякога дори не се вижда, преди да си поиграем със слайдърите - може да се изкарат детайли от абсолютно бял и черен цвят.
 • Няма да се спирам в подробности за същността на RAW форматите - по тази тема има информация за няколко книги. Това, което трябва да ви остане в съзнанието - тези формати са бъдещето на дигиталната фотография!

  DNG (Digital NeGative) - в по-голямата си част това, което казах за RAW форматите важи и за DNG. DNG e логичното “обобщение”, което Adobe решиха да въведат, сред множеството RAW формати. Сами виждате с толкова много разширения става малко объркано понякога, затова Adobe създадоха формат, в който може да се конвертира всеки RAW файл без абослютно никакви загуби. Нещо повече - DNG компресира RAW файловете, като ги прави до 4 пъти по-малки по размер от оригиналният файл и пак повтарям без никакви загуби. Последната версия на DNG Converter може да си свалите от тук.

  JPG (Joint Photographic Experts Group) е безспорно най-използваният формат, когато става дума за снимки. Създаден е през 1991 и е удобрен по ISO през 1995. Въпреки, че JPG е компресия със загуби, тя може да намали до 10 пъти размера на файла без чувствително да се промени изображението на пръв поглед. Това не е формат за принт, а по скоро за уеб - за домашни снимки, който ще разглеждате на компютъра си или ще извадите в някое фото.
 • Всеки път, когато запазвате JPG, информацията в нея се преизчислява отново и отново и колкото пъти презапишете в JPG, толкова пъти ще бутнете от качеството. Когато запазвате такъв файл виждате и диалогов прозорец, който ви пита за Image options > Quality. Съветвам ви това Quality да не пада под максимума 12. Всъщност тази опция значи следното - когато се създава JPG компресия, се претърсва файла за зони в които се повтаря един и същи (или подобен) цвят и ако има такива зони, не се описва всеки пиксел по отделно, а от първия до последния като блок. Това блоково описание ще се случи ако намалите Quality. Предимството е че файлът ще е по-малък, недостатъка, е че много нюанси на сивия цвят например ще изчезнат, защото ще бъдат описани като блокове черен цвят. И следващият път като отворите същата снимка, ако сте свалили много quality-то стойността при записа, може трудно да я познаете.
 • Няколко пъти споменах снимка, не случайно - това е формат създаден за компресия на снимки, не че не е възможно, но не е оптимално да компресирате в JPG, друг тип информация.
 • През 2000 година отново Joint Photographic Experts Group създадоха JPEG2000 (*.jp2 и *. jpx). Накратко този “ъпгрейд” на JPG се характеризира с по-висока компресия, по-малко загуби, като цяло по обновена версия на формат. За да съхраните снимка в такъв формат в Photoshop, трябва да си инсталирате JPEG 2000 плъгин, който е включен в инсталационното CD на CS3. JPG2000 може да съхранява информация в Duotone, Multichannel и Bitmap, както и да запазва метадата.
 • За всеки един от тези формати, може да се изпише още много, но се надявам с този пост да съм загатнал за идеята, която стои зад всеки един от тях.