Бой с камшици за впити тениски

Забранени са големите слънчеви очила, вталените палта и цветните кърпи за глава!

От санкциите са засегнати и мъжете, които са със западни прически или впити тениски. Полицията в Иран предприе обширна акция за налагане на морал в начина на обличане.

Предупреждения, арести, бой с камшици: от повече от седмица иранската полиция предприе брутални действия срещу „неморално” облечените граждани – с безмълвното покровителство на президента на страната Махмуд Ахмадинеджад. Освен неподобаващо облечените жени засегнати са и мъжете.

Големи слънчеви очила и много грим, цветна кърпа за глава, която скрива само половината от боядисаните руси коси, къси панталони и вталени палта, които не покриват коленете и подчертават извивките на тялото: така са облечени хиляди жени в Техеран и другите големи градове на Иран.

Иранската полиция нарича борбата си срещу „неморалността” „поощряване на моралната сигурност на обществото”. От една седмица акцията тече с пълна сила. Стотици полицаи и полицайки, в сътрудничество с доброволни паравоенни сили, наблюдават обществените места, за да осуетят всяко нарушение на ислямските норми за обличане. Особено пикантен е фактът, че този път жертви на репресиите не са само жените, но и мъжете. Онези от тях, които са с прекалено тесни тениски, верижки и натрапчиви „западни” прически, са спирани на улицата и им се иска обяснение.

Повече от 170 задържани за един ден .Ако „корекцията” на външния вид е възможна веднага, пазачите на морала са доволни. Ако не, нарушителят се води в участъка. В такива случаи членовете на семейството му се викат в полицията, за да донесат „порядъчно” облекло. Освен това задържаните трябва да платят и глоба. Рецидивистите се наказват с бой с камшици или затвор. Според данни на техеранската полиция, само за един ден са предупредени 2198 жени и мъже. 47 коли, чиито водачи са били „неморално” облечени, са били спрени от движение, а 161 жени и 12 мъже са били арестувани.


Сподели във facebook