Гугъл отново играе монополно

 HostingCon 2006 - мърморенията на големите американски хостинг компании, че печалбите им намаляват заради високите разходи, които плащат на affiliate уеб сайтовете, за пряка реклама, и разбира се на Google за реклама в Adwords.

Google едностранно и непублично е вдигнал цените на Интернет рекламата и е въвел нови guidelines (насоки) за това как собствениците на уеб сайтове да оптимизират съдържанието им, за да бъдат страниците им (наричани landing pages от Google) по приемливи за рекламната система на търсачката.

Една от водещите интернет ПР агенции буквално отказа да разпространи новината с мотива, че тя е вредна за Google. Няколко дни по-късно същата новина стана водеща на най-голямата уеб хостинг конференция в света, проведена в Лас Вегас. На нея присъстваха бизнеси с пазарна капитализация от няколко милиарда долара.

С промяната на т. нар. “Guidelines”, Google въведе термина “quality pages”. Ако алгоритъмът на търсачката и екипа на AdWords решат, че вашите страници имат по-ниско качество на съдържанието, то вие плащате повече за реклама, когато залагате на определени ключови думи по които искате да бъде намерен уеб сайта ви при търсене в Google (появява се в дясната колона) и в рекламната мрежа от уеб сайтове на търсачката.

Това донякъде е резонно, защото повечето собственици на уеб сайтове просто заменят мястото, където трябва да слагат съдържание с кода, който взимат от Google Adsense, като така се надяват посетителите на уеб сайта им да натискат с мишката върху рекламите им, вместо да четат съдържание и качествена информация. Така разбира се искат да печелят повече пари.

Резултатът от такива хитрини обаче е, че рекламодателите плащат за неефективна реклама. Затова Google търси начини да оптимизира рекламната си ситема.

За едни храна за други отрова

Както става в много случаи, това което е вредно за развитите пазари е полезно за неразвитите. Действията на Google са скандални за интернет потребителите и собствениците на сайтове в САЩ, Канада, Великобритания и много други страни, които плащат цената на бизнеса, защото търсачката използва монополното си положение на пазара, за да “препоръчва” кои уеб сайтове са качествени и кои не. Тоест действа почти като монополист!

От друга страна тези които плащат за реклама са принудени да плащат повече, ако приемащият рекламата им, тоест Google, едностранно реши, че съдържанието на уеб сайта на рекламодателя е с по-ниско качество на страниците.

Мерките на Google обаче са полезни за развитието на пазари като българския, които са все още в състояние подобно… нека го наречем на “Дивия запад” (извинете, че трябва да кажа това) , където интернет трафика не се конвертира директно в продажби, тоест в пари и където огромната част от собстниците на сайтове се научават първо на “лъжливите методи” за утвърждаване на уеб сайт, вместо да се фокусират върху съдържанието му.

Тъй като влиянието на Google в българското Интернет пространство нараства, собствениците на уеб сайтове все повече ще трябва да се съобразяват с принципите на търсачката. Ето няколко полезни съвета.

Когато правите уеб сайт, не мислете за никакви странични врати за привличаните на посетители и за придобиване на популярност. Те се отварят трудно и за малко. Много е възможно уеб сайта ви да понесе такива забрани от търсачките, които ви попречат да го развивате въобще.

Първото нещо, което трябва да правите е да създадете полезен за хората уеб сайт. Тоест да имате качествено и уникално съдържание.

Второто важно нещо е да се запознаете с принципите на интернет маркетинга. Разберете, коя стъпка до какво води. Моят съвет тук е да не действате по метода “Направи си сам”. Зная, че липсата на бюжет за консултации и реклама е препятствие пред огромната част от собственици на сайтове. Ако обаче искате да направите интернет бизнес, който да печели, а не просто купчина от уеб страници, трябва да ползвате консултации и да плащате за тях.

Определете си рекламен бюджет, който да нараства заедно с интернет сайта ви и със способностите ви да правите преценка, как да харите пари за интернет реклама.

Честно казано, знанието, което сме придобили за уеб сайт бизнеса, ни е струвало десетки хиляди през последните няколко години. Една част от него трябва да продадем на клиентите си, за да бъдем бизнес структура, а не група гурута.


Сподели във facebook