Криза на доверието... и в интернет маркетинга?

Криза на доверието... и в интернет маркетинга?
Create / Мина Крайчева


Финансовите гурута още през 2007 прогнозираха, че подобно явление скоро ще ни застигне и ще засегне целия ни икономически свят. Тръгна като верижна заразна реакция от недоверие в банковата система, към недоверие към правителството и недоверие в бизнеса. Също като "нищото", което залива построения ни сигурен свят, изяждащо нашата фантазия, бизнес мечти, оптимизъм, възможности... Там някъде Интернет сякаш остана като остров на непорочната достоверна информация - незасегнат от кризата.

Така ли е наистина и защо?

 

Губят ли потребителите доверие в Интернет?

Отговорът ми е категорично "не". Според статистики oт наши клиенти за периода ноември 2007 - март 2008 спрямо същия за 2009-та, посещаемостта на сайтове с хотелски услуги е нараснала с 39 %, за други дейности в сферата на обслужването близо 60 %, като само в сферата на имотите и строителството имаме спад с 8 %.

Като цяло фактите говорят, че доверието към Интернет расте и остава сравнително недосегаемо за кризата. Тъй като той продължава да бъде най-нецензурираният и обективен източник на информация. Интерактивността като негово проявление създава форми на комуникация и реклама - отражение на самите потребители. Те са част от създаването на информацията и рекламата, което означава, че отлив на доверие би настъпил само при дълбока депресия и самоотрицание, до които вярвам, че нашето общество няма да стигне.

Не бих казала, че фактите са толкова недвусмислени спрямо Интернет маркетинга и неговото проникване в бизнеса.

Въпреки всички оптимистични прогнози за недосегаемостта на Интернет маркетинга спрямо кризата, ставам свидетел на "отлив на доверие" от някои големи фирми и обратна тенденция при някои средни и малки компании.

Големите фирми

- Решенията относно Интернет маркетинга се вземат от мениджъри на средно ниво, които все още за съжаление на са добре запознати с неговата специфика. Те боравят по-лесно с традиционните форми на реклама и в моменти на криза се доверяват на тях;

- Същите тези middle мениджъри приемат Интернет маркетинга като допълнителен разход и нещо "рисковано", което автоматично означава съкращаване на рекламния бюджет;

- При двама от моите клиенти се натъкнах на формулата "нека нашите служители да свършат и работата по Интернет маркетинга". Как подобна формула би проработила, след като същите тези хора не са успявали досега и причините най-вероятно не са в липса на свободно време...


Малките и средни фирми

- Те са отчаяни и по-гъвкави - търсят директни и ефективни методи за реклама, ето защо се обръщат към Интернет маркетинга;

- Не са свикнали с големи рекламни бюджети и не се заблуждават, че другите форми на реклама ще им донесат "зашеметяващ магичен ефект";

- В повечето случаи самите шефове "на върха" вземат решения за Интернет реклама - а те са заинтересувани и виждат кое би могло да донесе ефект веднага с по-малко разходи и измерими резултати, увеличаващи директно продажбите.

- Същите тези мениджъри, вземащи решения, познават Интернет като потребители и непорочно вярват в неговата ефективност.


Тъжно е, че сериозният бизнес би могъл да пострада от ползването на далеч по-неефективни рекламни форми и аз лично от месеци си блъскам главата как да въздействам на тези процеси в обратна насока.

Считам, че именно в нас - агенциите за Интернет маркетинг - е заключено решението, което ще възвърне загубеното доверие при "Големите". Може би и ние имаме своята вина, че действахме разглезено спрямо тях, позволихме си да се отпуснем на по-големите бюджети, експериментирайки в не толкова ефективни решения.

Времето на празни обещания и приказки за "повишаване на имиджа" отмина, настъпиха дни на черно и бяло - на спасение и фалити. Бизнесът се нуждае от бързи и директни методи, водещи до резултати сега. Сигурна съм, че подобни решения съществуват, трябва да ги търсим и работим за тях. Хората "на върха" ще ги оценят.

Само така ще успеем да реабилитираме Интернет маркетинга и да възвърнем доверието на "Големите", прогонвайки "Нищото" от земите на виртуалното онлайн пространство.

www.marketingavenue.net


Сподели във facebook